images

Raportul anului fiscal 2015 si noi investitii ale companiei Arctic Cat Inc.

arctic-cat-logo

14/05/2015

Arctic Cat Inc. a anuntat recent ca intentioneaza investirea a 27 milioane de dolari in fabricile din Minnesota, intentionand si crearea a aproape 50 de noi locuri de munca.

In primul rand, e vorba de fabrica din Thief River Falls, care-si va extinde suprafata prin adaugarea unei linii de productie si vopsire ultra-moderne, pentru care Arctic Cat va cheltui peste 26 de milioane de dolari si estimeaza in acest sens crearea a 39 de locuri de munca. Noua si foarte moderna linie de vopsire a devenit necesara in contextul cresterii vanzarilor companiei in segmentul “recreational off-highway vehicle” (ROV), linia Wildcat.

201505130715381

Apoi e vorba de o investitie de aproximativ 400.000 de dolari in fabrica din St. Cloud, tot din Minnesota, unde intentioneaza largirea sectiei de asamblare a motoarelor de ATV si snowmobile, extindere care ar aduce 10 joburi noi. Deja divizia de fabricare a motoarelor se intinde pe o suprafata de peste 5.200 mp, insa marirea sectiei de asamblare vine tot in urma cresterii vanzarilor, in special de snowmobile.

story1

Arctic Cat fiinteaza in statul Minnesota de peste 50 de ani, unde-si produce vehiculele sau componentele, avand radacini adanci creand astfel mii de job-uri, mai ales pentru personal inalt calificat si specializat. De aceea, corelativ, autoritatile statale au creat inlesniri la nivel de taxe si impozite fabricilor Arctic Cat, apreciind in mod deosebit utilizarea fortei de munca locale.

In alta ordine de idei, Arctic Cat Inc a dat publicitatii rapoartele financiare ale companiei pentru trimestrul al IV-lea 2015, respectiv pentru tot anul fiscal. Rapoartele pentru cel de-al patrulea trimestru fiscal 2015 (anul fiscal american incepe in data de 1 aprilie a anului si se termina in data de 31 martie al anului urmator) indica pierderi nete de 21,5 milioane dolari, in conditiile unor vanzari nete de 98,9 milioane de dolari. Insa aceste pierderi au doua explicatii solide, care transforma datele problemei: e vorba de achizitia companiei de echipament sportiv de specialitate Motorfist (suma de achizitie nu a fost dezvaluita, insa Motorfist este o companie care a avut vanzari foarte bune inaintea achizitiei), dar si despre investitiile in inventarul ATV al retelei de vanzari nord-americana.

20120330134742

Conform declaratiilor presedintelui si CEO Arctic Cat Cristopher Metz, compania se afla implicata intr-un proiect de dezvoltare si crestere pe termen lung, o masura de intarire a diviziei de echipamente si accesorii fiind achizitia Motorfist, reputata firma in domeniu, un alt punct al acestui proiect fiind un program promotional in care au fost implicati dealerii din reteaua nord-americana, potrivit caruia s-a renuntat la inventarul inutil si depasit din showroom-uri, acesta fiind inlocuit cu produse noi si sustinut de campanii solide de marketing. De asemenea, in cadrul acestui proiect, pentru viitor Arctic Cat intentioneaza parteneriate solide si exclusive cu producatori reputati de componente si echipamente (parteneriat tip OEM) si importante investitii in sectoarele de proiectare si cercetare, pentru solutii inovative.

showroom5-13 (2)

Revenind la cifre si rapoarte, datele privind intreg anul fiscal, incheiat la 31 martie 2015, Arctic Cat anunta venituri nete de 5 milioane de dolari (fata de 39,4 milioane in anul fiscal 2014), in conditiile unor vanzari de 699 milioane, reprezentand o scadere cu 4% fata de anul fiscal precedent (vanzari de 730 de milioane dolari). Totodata, Arctic Cat a platit un total de 6,5 milioane de dolari in cash pentru dividende, in anul fiscal 2015. Fluctuatiile de curs valutar au afectat compania prin reducerea cu 18 milioane de dolari a vanzarilor nete, mentiuni care apar deasemenea in raportul fiscal al companiei.

2015-Arctic-Cat-Prowler-700-XT-Action-05

Intr-o analiza mai detaliata privind tipul vanzarilor se arata ca seria Wildcat ROV a fost pe plus, mai ales dupa introducerea in linia Wildcat a modelelor Sport si Trail, segmentul UTV fiind singurul care a inregistrat valori pozitive in rapoarte.

Wildcat-Sport-XT-2015

In ceea ce priveste segmentul ATV, lucrurile nu sunt deosebit de clare, desi tendinta apare negativa. In total, vanzarile unitatilor ATV si UTV au inregistrat o scadere dramatica, de la 106 milioane dolari in anul fiscal 2014, la doar aproximativ 66 milioane dolari in anul fiscal terminat la 31 martie 2015. Insa, asa cum am aratat, neaparat trebuie luata in calcul masiva investitie de care vorbeam mai sus in programul privind reteaua de vanzari ATV nord-americana.

2015-ATV-Overview-General-Segment-ATV-Video

Si in privinta snowmobilelor cifrele nu sunt imbucuratoare, in ultimul trimestru fiscal, primul al anului 2015 vanzarile s-au cifrat la 5,3 milioane de dolari, fata de perioada similara a anului anterior, in care vanzarile au fost de 6,3 milioane de dolari, insa in conditiile in care socotelile nu sunt incheiate pe plan international din cauza timpilor de transport pe vas si a scaderilor vanzarilor, mai ales in Rusia. Insa, pe ansamblul intregului an fiscal, vanzarile au crescut cu 6 procente, fiind vorba de vanzari de peste 300 milioane de dolari, fata de 282,4 milioane de dolari in anul fiscal 2014.

2015 Arctic Cat Snowmobiles Announced

In privinta pieselor, accesoriilor si echipamentelor (PG&A – parts, garments and accesories), vanzarile au scazut de asemenea in al patrulea trimestru, cifrandu-se la 26,8 milioane de dolari, fata de 33,1 milioane, cu specificatia ca in multe regiuni s-a inregistrat o iarna fara zapada. Achizitia Motorfist din luna martie a acestui an a venit ca o investitie fireasca, mai ales ca datele intregului an fiscal inregistreaza o scadere cu un procent fata de anul fiscal precedent.

dsc_0331

Ca o concluzie intermediara, Arctic Cat Inc. nu a avut cresteri spectaculoase sau scaderi dramatice, in conditiile in care si-au pus la punct un proiect de lunga durata, care a inclus achiztii de marca si reimprospatarea si modernizarea centrelor de vanzare din reteaua nord-americana de distributie, in special, dar intentioneaza pe viitor, pana dupa anul fiscal 2018, o crestere lineara controlata, in conditiile in care nu se vor da la o parte nici de la achizitii si/sau parteneriate de calitate, investitii in proiectare, cercetare si productie si desigur, vor suferi influente din cauza diferentelor de curs valutar nefavorabile.

Pentru anul fiscal 2016, asteptarile sunt optimist-rezervate, potrivit declaratiilor lui Metz, astfel ca se prognozeaza o crestere a vanzarilor de pana la 705-710 milioane de dolari, cu pierderi controlate cauzate de fluctuatiile cursului valutar intre 12-15 milioane de dolari si o revigorare a vanzarilor, in special pe plan international.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,