images

Ce nu trebuie vreodata sa faci cu un troliu de ATV

2011_Arctic_Cat_450_LTD

04/03/2015

In privinta achizitionarii unui device nou, unui gadget sau in general, exista doua categorii de oameni: categoria acelora pe care nu-i vezi o vreme, variind de la cateva zeci de minute, la cateva zile, deoarece ii gasesti ingropati in manuale de utilizare, accesand forumuri in vederea edificarii din experientele altora si a cea de-a doua, a oamenilor care cred ca nu s-a inventat ceva pe lumea asta care sa le puna vreo problema si n-au nevoie de explicatii, sfaturi, manuale etc.

Chiar daca pe acest fir logic, cei din a doua categorie poate nu vor ajunge sa citeasca cele de mai jos, nu e deloc rau sa existe un minim de informatii despre ce nu trebuie vreodata sa faci cu un troliu de ATV. Astfel, iata cinci sfaturi majore in situatia neplacuta (dar aventuroasa) in care ramaneti suspendati sau blocati si e necesar sa apelezi la ajutorul troliului.

 

1. Niciodata nu manevrati cablul de otel al troliului cu mainile goale.

Nu permiteti cablul troliului sa alunece pe mainile dumneavostra, chiar daca purtati manusi. Sarma de otel roade manusile, iar mici bucati de sarma pot deteriora manusile si puteti chiar sa va raniti. In cazul in care manevrarea cu mainile a troliului e inevitabila, incercati sa aveti la indemana niste manusi groase.

 

2. Niciodata nu actionati troliul tinandu-va de carlig.

Majoritatea troliurilor vor avea o chinga atasata de carlig, tocmai pentru a evita o situatie neplacuta. Devine foarte tentant sa tineti carligul cat timp cablul se infasoara pe tamburul troliului, insa este posibil sa va prindeti degetele sau mana in scripetul rolei.

 

3. Niciodata nu infasurati cablul simplu in jurul unui copac.

Daca va gasiti imobilizat in mijlocul naturii, iar copacii din jurul dumneavostra sunt singurele puncte posibile de care va puteti scoate din acea sitautie, nu infasurati cablul troliului in jurul copacului. Aceasta reprezinta o recomandare mai degraba ecologica decat de siguranta, dar foarte importanta si asa. In schimb, sa aveti la dispozitie intotdeauna o chinga lata de cel putin 8 cm pe care sa o infasurati in jurul copacului si de aceasta sa prindeti carligul. In acest fel veti salva copacul de la daune inutile.

 

4. Niciodata nu actionati troliul in mod continuu.

Daca operati troliul in socuri scurte veti evita supraincalzirea troliului. De asemenea, extrem de important: lasati ATV-ul pornit. Troliul foloseste multa putere si riscati sa moara bateria, ramanand blocat in padure.

 

5. Niciodata nu remorcati niciodata prin intermediul troliului.

Troliul nu a fost gandit ca un instrument de remorcare, ci ca un instrument care sa va ajute in situatii limita. De aceea e foarte important ca troliul sa fie folosit pentru proprie extragere, avand in vedere ca el a fost proiectat tinand cont de greutatea sa, precum si de metode de extragere ca cea de la pct. 4. Ruloul are un mecanism de roata dintata, iar suprasolicitarea in remorcare (chiar fara ca mecanismul sa fie pornit) poate duce la ruperea dintilor. In cazul unor sarcini mai grele remorcate, intreg dispozitivul troliului se poate rupe ducand la costuri suplimentare atat pentru inlocuirea sa, cat si pentru indreptarea barei sau suportului pe care statea montat.

 

6. Niciodata nu stati sau nu lasati pe cineva in raza sarmei de otel intinse.

In general, trebuie ca manevrarea troliului sa fie executata de persoane cu experienta, care sa asigure carligul bine, sa simta orice inadvertenta si anomalie, astfel incat desprinderea brusca a cablului sa nu aiba loc. Chiar si in cazul celor mai experimentati utilizatori, astfel de accidente se pot petrece fara un preaviz, de aceea in raza cablului rupt sau desprins nu trebuie sa stea nimeni, astfel de accidente fiind de multe ori teribile.

 

7. Inainte de a utiliza troliul, informati-va indeaproape despre datele sale tehnice.

Pentru o auto-extragere eficienta si incununata cu succes, trebuie ca utilizatorul sa cunoasca foarte bine specificatiile tehnice ale troliului. In situatia in care va inchiria sau imprumuta un ATV, utilizatorul trebuie sa fie la curent cu datele troliului

xt30-winch

Cele 7 sfaturi de mai sus nu sunt recomandari optionale, ci de-a dreptul imperative, respectarea lor intocmai asigurandu-va impotriva unor accidente sau evenimente nedorite. Pana la urma, avand in vedere urmarile neplacute care pot aparea, parca e mai recomandabil sa avem de-a face cu cei din prima categorie, cea care petrece o buna perioada de timp in compania manualelor de utilizare si a sfaturilor precum acestea de mai sus.

 

 

 

Tags: , ,